Krisis Nizar-Zambry. Apa peranan Ku Li?

April 9, 2012


Oleh: MSK

Pada 5 April, Zambry Abdul Kadir mendedahkan satu surat yang menyatakan bahawa Nizar terlibat dalam kelulusan syarikat Vale di Teluk Rubiah. Blogger-blogger Umno telahpun mendapat salinan surat tersebut beberapa hari sebelum itu.

Menagapa baru sekarang Zambry mendedahkan surat tersebut? apakah kerana sudah merasa kehangatan tentangan penduduk Manjung? Ataupun sudah merasa kedudukan politiknya sudah terancam?

Apabila Zambry mendedahkan surat tersebut, maka setiap penyokong Umno mula menjerit “Nizar pembohong!!”. Akhbar-akhbar pencacai juga serentak memainkan isu tersebut dengan harapan imej Nizar akan terjunam. Tapi bila diminta supaya turut sama mendedahkan semua dokumen yang melibatkan Vale, Zambry enggan melakukannya.

Sebenarnya, ada satu peristiwa lain yang menyebabkan Zambry naik marah dan kelam kabut.

Kalau disorot kembali apa yang berlaku dalam bulan March, kita akan mendapati bahawa Najib turun ke Perak sebanyak empat kali. Mengapa Najib turun begitu kerap? Kerana Umno Perak kucar kacir. apa yang dilihat dalam kehadiran yang ramai dalam program Najib hanyalah propaganda kerana sejumlah wang banyak telah ditaburkan untuk mencipta persepsi bahawa Umno Perak sudah kuat.

Najib tidak mahu Zambry menjadi Menteri Besar lagi sekiranya BN menang di Perak. Tetapi dengan menyingkirkan Zambry, ia boleh melenyapkan peluang BN untuk kekal dengan kuasa yang dirampasnya.

Najib mahukan Zambry bertanding di Parlimen Parit Buntar manakala Zahid Hamidi akan bertanding di DUN Rungkup, dengan harapan, Zahid akan menjadi Menteri Besar Perak akan datang. Zahid adalah Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Perak manakala Najib adalah Pengerusinya.

Oleh itu, Najib perlu memperkuatkan Umno semaksima mungkin bagi menghadapi impak daripada penyingkiran Zambry sebagai Menteri Besar.

Usaha-usaha Najib itu masih belum menampakkan kejayaan kerana berdasarkan kajian dalaman Umno mendapati bahawa hampir 90% pengundi Cina sudah membuat keputusan untuk tidak mengundi Umno dan BN.Walaupun peratus pengundi India yang kembali kepada BN sudah meningkat, tetapi Umno pula menghadapi masalah dengan pengundi Melayu.

Apa yang dilakukan oleh Umno bukan saja menyebabkan pengundi menjadi meluat, malah strategi yang digunakan sudah “overkill”. Dengan memberikan pelbagai label kepada Nizar, Umno sudah dilihat menjadi macam Pas tahun 80an.

Najib sudah tidak memperdulikan Perak..Zambry kena buktikan kemampuannya. Kalau tidak, Zambry mungkin tidak tersenarai langsung dalam PRU ini.

Keadaan menjadi lebih tertekan apabila Tengku Razaleigh melawat Perak pada 1 April 2012. Yang lebih mengecewakan Zambry ialah Tengku Razaleigh bukan berjuma dengannya, tapi berjuma Nizar!!

Baca seterusnya disini..

(Malaysiatimes akan hilang dari blogosfera dalam masa kira-kira dua minggu lagi. MSK akan menulis sepenuhnya di mediaperak.com)